post

Почитателите на маслините със сигурност оценяват приятния аромат, който придават на зехтина, направен от тях. Студено пресованото масло е онова с най-наситен маслинен дъх, който несъмнено придава и невероятен вкус на ястията, които приготвяме с него. Зехтинът обаче има още едно великолепно свойство, за което е изключително уважаван в кулинарията – той умее да улавя и подхранва ароматите на всички продукти, с които влиза в досег. Именно поради тази причина той е използван за овкусяването на толкова различни ястия. А възможността неговият аромат да бъде съчетан с любимите Ви подправки, може да го превърне в съвършената съставка към всяко ястие!

Лятото е сезонът, в който на пазара можете да откриете най-голямо разнообразие от продукти. В това число и всякакви свежи подправки. Именно с тяхна помощ бихте могли да сътворите ароматен зехтин по своя рецепта, който да добавяте към любимите си ястия.

В кухнята трябва да се експериментира, особено с комбинациите от вкусове. Зехтинът ще Ви даде възможност да изпробвате много варианти, за да достигнете до съвършените за Вас аромати и пропорции.
При ароматизирането на зехтина можете да използвате както пресни, така и сухи подправки. Ако се питате каква ще бъде разликата, то готови сме да Ви споделим. При използването на сухи подправки ще имате не толкова наситено ароматизиран зехтин, но пък той ще е с по-дълъг срок на годност. Зехтинът, при който използвате пресни подправки ще трябва да изразходвате по-бързо, но пък ще е доста по-ароматен.
Добре е зехтинът да не е студен, а съвсем леко нагрят на водна баня. По този начин ще извлече повече от ароматите на подправките.

За салата
Ако през лятото обичате да хапвате вкусни розови домати на салата, то със сигурност знаете колко добре се съчетават с босилек. Зехтинът с аромат на босилек може да се окаже съвършената подправка за любимата Ви здравословна и изключително вкусна салата. Нужно ще е да обелите и притиснете с ножа две скилидки чесън, които да сложите в бурканче или бутилката, в която ще приготвите зехтина. След това поставете и листата от босилек и залейте догоре със зехтин.

За риба
Естрагонът е подправка, която много добре се съчетава с риба. Естрагон и магданоз в равни количества, заедно с няколко зърна черен пипер могат да се превърнат в любимите съставки за ароматизирането на зехтина, с който да приготвяте рибата!

За десерти
У нас канелата се използва най-вече в сладкарството. Тя също може да бъде използвана за ароматизирането на зехтин, с който да приготвяте неустоими сладкиши, тиквеници, щрудели. Канелата има много наситена подправка и прекаленото количество може да убие всички други вкусове. Канеленият зехтин обаче ще е страхотен начин да придадете на сладкиша този аромат по деликатен начин!

При използването на пресни подправки е особено важно да прецеждате зехтина. Той ще е перфектно овкусен на около петнадесетия ден, така че по това време можете спокойно да отстраните подправките и да използвате маслото за всички рецепти, които Ви хрумват!

Видяно: 775 пъти

Коментари