post

Втори по големина у нас, Бачковският манастир е един от най-значимите в България. Той се разполага по дясното поречие на Чепеларска река, на неголяма тераса. Намира се до село Бачково, от където идва и името му. Отстои на 10 километра от Асеновград и на тридесет километра от Пловдив.

Манастирът е основан през 1083 година от Григорий Бакуриани. Съставен по негово нареждане бил манастирски устав, който е запазен в преписи на грузински и гръцки език. Според него църковните и светски власти нямат право да се бъркат в работите на обителта. Достъпът в нея бил закрит за монаси-гърци.

Изключително лесен е достъпът до този манастир. Може би поради тази причина той е и един от най-посещаваните у нас. В почивните дни, както и на големи църковни празници, тук се стичат хиляди вярващи, поклонници и туристи. Някои посещават Обителта, за да се поклонят на светинята, а други – просто, за да прекарат малко време сред покоя на манастира и да се полюбуват на невероятно красивата околност. Все пак ще бъдете обиколени от върховете на Родопа планина – няма как да не останете пленени от красотата наоколо. А благоприятният климат позволява в манастирската градина да се отглеждат всички видове зеленчуци и плодове, дори сладки смокини!

bachkovo2

Манастирският комплекс се простира на площ от приблизително 8 000 квадратни метра. Намира се на 440 метра надморска височина и включва два двора и четири църкви. Има и тринадесет параклиса – осем от тях се намират в Асеновград, а останалите пет са край манастира и по пътя към Асеновград.

В Бачковския манастир се служи два пъти на ден. Утринна и света литургия се отслужва в 07:00 часа, а вечерня – в 17:00 часа (18:00 часа през лятото). В неделните дни и на големи празници службите са особено тържествени. Тогава храмът се оглася от пението на специално поканени църковни хорове.

bachkovo1

В съседство до Бачковския манастир се разполага биосферният резерват Червената стена. Той се обитава от редки видове животни и растителни ендемити. Едно от най-любопитните растения, които можете да срещнете само тук, е от праисторическо време. Нарича се силивряк и през пролетта украсява околните скали прекрасните си небесно сини цветове.

Няма да съжалявате и за миг, ако посетите прекрасния Бачковски манастир!

Видяно: 142 пъти

Коментари