post

Много хора различават маслините по два основни фактора – цвят и големина. Зелените маслини се берат неузрели, а черните, както сигурно се досещате – узрели. Имената на маслините пък обозначават броя, който се съдържа в един килограм или иначе казано, ако си купите килограм Мамут, то очаквайте да се сдобиете с между 101 и 110 маслини, а ако пък решите да хапвате Атлас – то броят би трябвало да бъде между 71 и 90. Сред другите видове попадат още Супериор, Джъмбо, Супермамут и още.

Безспорно най-интересни обаче са сортовете маслини. В целия свят има над 300 сорта, но днес ще обърнем внимание на най-популярните гръцки такива. Всички те носят имената на местностите, в които се отглеждат.

Маслини Каламон, Каламата

 

 

Каламата
Черни маслини, които водят началото си от полуостров Пелопонес, по-конкретно околностите на град Каламата. Известни са и под още едно име, което обаче не е популярно у нас – Каламон.

 

 

 

 

Зелени маслини, Халкидики

 

Халкидики
Не само предпочитан полуостров за лятна почивка на много българи, но и сорт едри зелени маслини. Подходящи са за коктейли, а големината им позволява да бъдат пълнени с бадеми и други.

 

 

 

Маслини Амфиса, натурални

 

 

Амфиса
Още един сорт зелени едри маслини, които са особено разпространени в южната ни съседка. Маслиновите гори се намират в централната ѝ част, а любопитното в случая е, че този сорт е вкусен както зелен, така и узрял.

 

 

 

 

Мегара-Нафплион
Отново сорт, който води началото си от полуостров Пелопонес. Имат натурален вкус, дребни са и зелени на цвят.

Консерволеа
Овални маслини, които могат да бъдат открити в два вида – черни и зелени.

Трумбес Тасос
Отглеждат се на остров Тасос, с наситен черен цвят са и се обработват, като първо се изсушават на слънце, покрити със сол, а след това се консервират в зехтин.

Всички предлагани от нас размери маслини цели с костилка, без костилка, рязани на шайби, мариновани, пълнени и паста от маслини в различни удобни опаковки ще откриете в сайта ни – www.stefanika.com

Видяно: 425 пъти

Коментари