post

Зехтинът е сред най-търсените и полезни съставки, които използваме в кухнята. Не случайно той е наричан и „течно злато“. Маслиновите масла са различни и трябва да отбележим, че не всички са еднакво полезни. Важно е да избираме правилно зехтина, в зависимост от това за какво ще бъде използван. Съществуват различни класификации на видовете зехтин, които често объркват потребителите. За това ще Ви предложим едно просто разделение на зехтина на рафинирано и нерафинирано маслиново масло.

НЕРАФИНИРАН ЗЕХТИН
Именно той бива получаван чрез студено пресоване и без използването на никакви химикали. По този начин в него биват запазени всички полезни вещества, способстващи превенцията на редица заболявания и поддържането на здрава и красива кожа и коса. Това е един напълно натурален продукт. Най-добрият сред тези видове зехтин е EXTRA VIRGIN. Той е с най-високо качество. VIRGIN също е студенопресован и напълно натурален зехтин, който бива произвеждан от маслини с по-ниско качество.
Нерафинираният зехтин е отличен за сурова консумация и може да се добавя към салати и студена кухня, както и да бъде използван в козметиката. Но с него не бива да се готви. Зехтинът е богат на антиоксиданти и други полезни вещества, които при обработка губят своята ефективност.

РАФИНИРАН ЗЕХТИН
За готвене можете да откриете специално разработен зехтин, който успява да запази вкусовите си качества при обработка. Той не притежава онези полезни качества, характерни за студено пресования, но за сметка на това е далеч по-здравословен от олиото.
Този вид зехтин не се нарича естествен продукт и е безполезен в козметичните и медицински процедури. Той обаче ще Ви предложи предимството да пържите, печете, задушавате без да се притеснявате от канцерогени.

При рафинирания зехтин ще откриете няколко разновидности.

OLIVE OIL или PURE OLIVE OIL представлява смес от рафиниран и зехтин Extra Virgin, който придава цвят и вкус, характерни и за натуралното маслиново масло. Той може да бъде използван за готвене!

LIGHT OLIVE OIL също е добър вариант за пържене като мазнината може да се използва и няколко пъти, без това да вреди на здравето, което отново е предимство пред слънчогледовото олио.

Най-евтината и достъпна маслинова мазнина е POMACE OLIVE OIL. Произвежда се от маслиновата маса, останала след първия добив на масло. Понякога е смесен с малко количество Extra Virgin. Този зехтин също е подходящ за приготвяне на топла храна.

Трябва да имате предвид и няколко неща при готвенето със зехтин. Той не бива да бъде загряван до точка на кипене, защото това може да промени химичния му състав и да предизвика разграждане и образуване на вредни вещества.
А когато добавяте нерафиниран зехтин към салатата си, добре е да го правите накрая, точно преди сервиране!

Видяно: 31316 пъти

Коментари