post

Известно ни е, че именно маслиновото дърво било първото, култивирано от човека. Отглеждането на ‪#‎маслини‬ било препитание за мнозина още 40 века преди Христа. Те и до днес биват едни от най-отглежданите дървета по света.

За съжаление маслината е сред по-придирчивите растения по отношение на условията, в които бива отглеждана. Поради тази причина тя се превръща в трудно за отглеждане плодно дръвче. Но задачата все пак не е невъзможна. Имайки предвид, че съседката ни ‪#‎Гърция‬ е сред най-големите производители на маслини и ‪#‎зехтин‬, то логично е поради близостта ни и у нас да могат да бъдат отглеждани поне някои по-студоустойчиви видове.

Поради тази причина много са хората, които избират да отглеждат маслината засята в саксия и поставена в домашни условия. И това действително е добро решение за първо време. Защото маслините са най-склонни към измръзване в частта, намираща се близо до земята. Докато са млади, дръвчетата нямат достатъчно дебело стъбло в тази област, което често става причина за загиването им. Но да отгледате дръвчето през първите му няколко години вкъщи ще го предпази от тази участ. После можете да пресадите дървото в градината си!

Все пак отглеждането на маслина в саксия си остава предизвикателство. Макар и дълголетни растения, те са и едни от най-капризните по отношения на температурата и влажността. По принцип маслината е студоустойчив овощен вид, но все пак предпочита по-меката зима. Някои видове успяват да преживеят температури и от -18°C, но това се отнася по-скоро за големите възрастни дървета. Ако смятате да отглеждате маслината у дома, то най-добре е да я настаните в стая, която не отоплявате и чиято температура през зимата не пада под 5°C. Добре е растението да има достъп до пряка слънчева светлина.

Що се отнася до поливането – веднъж седмично е напълно достатъчно за растението през зимния сезон. А ако въздухът в стаята е малко по-влажен, то това би било перфектно за дръвчето.
През лятото то ще продължи да изисква топло място, по възможност точно под лъчите на слънцето. В тези периоди то ще се нуждае и от по-често поливане.

В периодите на вегетация, когато започват да се образуват цветове, добре ще е да наторите маслината с малко азотен фосфат. Следващият път, когато ще е необходимо наторяване е при плододаването. Първите плодове растението ще даде едва след третата си година. За да се насладите на страхотен деликатес като собственоръчно набрани маслини , приготвени в саламура, ще са Ви необходими поне десетина години грижа за дръвчето!

А ако искате да оформите красиво дръвче с много разклонения и респективно повече ‪#‎плодове‬, то добре ще е напролет да подрязвате дървото.

Видяно: 24196 пъти

Коментари