post

За ползите от качествения зехтин сме си говорили многократно и със сигурност ще продължим да го правим и занапред. Всеизвестно е, че той се отличава не само с чудесни вкусови характеристики, но и има важна роля в поддържането на здравето и добрия ни външен вид.

Оказва се, че това съвсем не са всички негови предимства. Ново проучване на Изследователския център за биомедицинска наука към болница Saint Michel, който работи с екип от учени от Университета в Торонто, е установил нещо много важно, а именно, че храните, които имат високо съдържание на ненаситени мазнини (каквато е зехтинът), могат да предпазят организма ни от сърдечно-съдови болести.

В проучването се обръща специално внимание на плазмения протеин ApoA-IV, който по-конкретно се нарича аполипопротеин. Колкото по-високи са нивата му в кръвта, толкова по-малък е шансът за развитието на сърдечно-съдови заболявания. При изследването е установено, че въпросните нива нарастват след консумация на храни, богати на ненаситени мазнини.

Този протеин оказва влияние на тромбоцитите, които, от своя страна, имат ключова роля при много сърдечно-съдови болести. Прекаленото им натрупване може да запуши кръвоносните съдове, което да блокира притока на кръв и да предизвика тромбоза, която е най-честата причина за сърдечно-съдови проблеми и дори смърт. Ако това запушване се случи в мозъка или сърцето, резултатът най-често е инсулт или инфаркт. В случая обаче високите нива на ApoA-IV забавят натрупването на плаки в кръвоносните съдове, с което намаляват вероятността от проблеми в сърдечно-съдовата област.

Сън

Не само консумацията на зехтин обаче може да се окаже от огромно значение за здравето ни. Друг фактор, който също влияе на високите нива на гореописания протеин, е сънят. Както знаем, добрият сън е в основата на доброто здраве, поради което е нужно да осигуряваме на организма си минимум 6 часа от него на ден. Той е единственият възможен начин за премахване на умората на нервната система, поради което не бива да се мъчим “да излъжем” тялото си с големи количества кофеин и други подобни стимуланти, когато чисто и просто всичко, от което се нуждаем, е няколко часа дрямка.

Видяно: 255 пъти

Коментари