post

За ползите и предимствата на зехтина сме си говорили нееднократно, а най-хубавото е, че можем да продължаваме темата до безкрай. Безспорно е обаче, че когато избираме зехтин за ежедневните ни кулинарни предизвикателства, залагаме предимно на Екстра върджин.

Терминът отдавна е добре познат, но знаете ли какво всъщност означава? Отговорът е съвсем прост: под името Екстра върджин се подвизава студено пресованият зехтин. Получава се от първото студено пресоване и е с най-много полезни качества, тъй като се прави от първото масло, извлечено от маслините. Притежава ниска киселинност: между 0,8 и 1%.

Разликата между Рафинирания зехтин (или т.нар. салатен зехтин) и Екстра върджин е, че вторият е запазил всички полезни качества на зрелите маслини, както и характерните за тях мирис и вкус.

Много търговски марки продават зехтин под това наименование, но как всъщност можем да бъдем сигурни, че той наистина е такъв? За жалост не е новина, че много производители предлагат некачествен продукт, който само имитира “течното злато”, но без да се доближава до неговите полезни и вкусови качества.

Екстра върджин зехтин

Екстра върджин зехтин

За да разпознаете дали зехтинът е Екстра върджин, обърнете внимание дали се сгъстява, когато е студено. Имайте предвид, че ако го приберете в хладилник, той ще се промени осезаемо, а когато го извадите отвън, отново ще премине в течна форма. Ако зехтинът ви стои в хладилник и не се сгъстява, значи има примеси и в никакъв случай не е чист.

Вкусът трябва да бъде наситен, леко горчив и същевременно леко лют, с аромат на маслини.

Също така екстра Еърджин зехтинът невинаги е подходящ за готвене или пържене, тъй като специфичният му вкус променя вкуса на цялото ястие.

Любопитен факт е, че мастните киселини, които се съдържат в Екстра върджин зехтин наподобяват тези в майчината кърма, което го прави особено полезен за консумация продукт.

На пазара се предлага още зехтин, който носи името само Върджин. Разликата между него и Екстра върджин е, че е произведен от маслини с по-ниско качество. Самият той също е качествен и натурален продукт, който се произвежда без нагряване. Самото масло, което се получава, не е толкова наситено и стандартите за качество, при които се произвежда, не са така строги, както при Екстра върджин. Съответно и цената му е малко по-ниска.

Видяно: 195 пъти

Коментари