post

Младите майки, особено когато отглеждат своето първо дете, са доста притеснителни за всичко, свързано с ежедневието на малкото човече. Те внимателно подбират храната, която му дават, не използват каква да е козметика върху него и като цяло поставят почти всичко под съмнение, искайки, разбира се, най-доброто за своето бебе.

Затова и тук възниква въпросът: подходящ ли е зехтинът за бебешкото меню? Отговорът е ДА, а в следващите редове ще ви споделим защо.

Зехтинът може да влезе в храната на бебето от най-ранна възраст, а именно: чрез кърмата. Затова се препоръчва майките, които кърмят, да консумират по-голямо количество зехтин.

Що се отнася до самостоятелната му употреба: при захранване, около 6-ия месец, вече спокойно можем да слагаме по 1-2 капки зехтин в пюретата или кашичките на мъника.

Студенопресованият зехтин, известен още като Екстра върджин, е най-чистият възможен зехтин и именно той се препоръчва за консумация от най-малките. Но какви са неговите ползи за бебетата? Същите, каквито и за по-големите.

Зехтинът и бебето

Употребата на зехтин понижава киселинността в стомаха и намалява риска от язва и гастрит. Регулира кръвното налягане и понижава нивото на кръвната захар, като се счита, че това важи и за най-малките, родени с диабет. Също така стимулира жлъчната секреция, предотвратявайки образуването на песъчинки в жлъчката и бъбреците.

И това не е всичко. Зехтинът може да намали натрупването на мазнини в черния дроб, а освен това има свойството да окаже положителен ефект върху развитието на мозъка и мозъчната дейност на детето.

След всичко описано, едва ли се изненадвате, че зехтинът е сред най-полезните храни в световен мащаб и неслучайно е част от всеки здравословен режим на хранене. Затова, ако още не сте го включили в менюто си, не се колебайте да го направите. Сигурни сме, че ще му намерите изключително вкусно приложение.

А нашия Екстра върджин зехтин Delphi ще откриете във веригите магазини Billa, CBA, Фантастико… Повече за него и в нашия сайт – www.stefanika.com

Видяно: 386 пъти

Коментари