post

Зехтинът е една от най-високо ценените стоки, създадени от човешката ръка. Истински качественият ‪#‎зехтин‬, подобно на хубавото ‪#‎вино‬ и доброто сирене, е в състояние да превърне и най-обикновената храна в разкошно пиршество! Всъщност, зехтинът често бива сравняван с виното – може би защото това са двете най-почитани течности в цял свят още от древността!

Но имат ли наистина виното и зехтинът общо помежду си? В съдържанието си – определено не, но все пак могат да бъдат открити някои прилики и сходства между тях! Може би знаете това за виното, но и ЗА ЗЕХТИНА РЕКОЛТАТА СЪЩО ИМА ЗНАЧЕНИЕ – ВСЯКА ИМА РАЗЛИЧЕН ВКУС! Така че две бутилки с една и съща марка, но от различни реколти, могат да се отличават по вкус, както при виното, така и при зехтина!
Това вероятно ще Ви наведе и върху размисли за региона, където биват отглеждани маслините. И ще сте на прав път! За качеството и особеностите на виното значение има тероарът. Той включва района, почвата, скалата под нея, климатът, влагата, дори наклонът. РЕГИОНЪТ И УСЛОВИЯТА, В КОИТО СЕ ОТГЛЕЖДАТ МАСЛИНИТЕ, ИМАТ СВОЯ ОТПЕЧАТЪК ВЪРХУ ВКУСА И АРОМАТИТЕ НА ЗЕХТИНА!

ИЗБОРЪТ НА ЗЕХТИН Е ТРУДНА ЗАДАЧА – много е сложно да се ориентирате за качеството единствено по написаното на етикета или пък по цвета, особено като се има предвид, че качествения зехтин, а и вино, обикновено се предлагат в бутилки от тъмно стъкло. Това не означава, че не бива да четете етикета, разбира се – на него изписана е важна информация най-малкото за вида на зехтина и за какво е подходящ. НАЙ-СИГУРНИЯТ НАЧИН Е ДЕГУСТАЦИЯТА! Само така ще успеете да прецените аромата, вкуса, горчивината му!

Разбира се, съществуват и разлики в направата и съхранението на двете течности! Всички сме чували, че колкото по-старо е виното, толкова по-хубаво е то! В действителност обаче всяко вино има свой краен срок. Той зависи от сорта и много други особености, но все пак има период, в който то е перфектно за пиене, след изтичането на който обаче започва да губи блясъка си и бавно отмира. Разбира се, виното все пак има нужда да отлежи – някои сортове година, други – пет, а има и такива, отлежаващи десетилетия.
Подобно на него ЗЕХТИНЪТ ИМА ПИКОВИ МОМЕНТИ ВЪВ ВКУСА СИ – те обаче са характерни за младия зехтин! Колкото по-пресен е, толкова по-добре. Така че НАЙ-ДОБРЕ Е ДА НЕ ИЗПОЛЗВАТЕ ЗЕХТИН, ПРЕСТОЯЛ ПОВЕЧЕ ОТ ГОДНА И ПОЛОВИНА!

Видяно: 78 пъти

Коментари