post

Маслиновото дърво е заемало важно място в живота на хората като продължава да бъде високо ценено и до днес. Отглеждано предимно по Средиземноморието, то оставило своя траен отпечатък върху културата и в религиозния живот на този регион. Тук маслината била почитана поради дългия си живот и по ред други причини, свързани с лековитите им свойства и хранителни предимства.

Вече известен ни е фактът, че маслините, за разлика от другите плодове, които сме свикнали да консумираме, не са особено вкусни, тъкмо откъснати от дървото. Те имат горчив вкус, дължащ се на веществото олеуропеин. Остава въпросът как тогава маслините са спечелили обичта на хората, след като не ставали за ядене?

Поради не особено приятния им вкус, хората са намерили на маслините друга употреба. Хрумнало им да ги пресоват със специални устройства, опитвайки се да извлекат от тях масло. На маслото пък намирали най-разнообразни приложения. И интересно е, че готвенето не е била една от тях. Преди много, много векове зехтинът бил използван като гориво за лампи, като мехлем и за лечение на различни болежки, използвал се за помазване на важни особи и т.н. Именно многобройните приложения на маслиновото масло били причината хората да превърнат маслиновото дърво в част от живота си.

История на зехтина

Така хората започнали да произвеждат зехтин. Смята се, че това се е случило приблизително преди 2 500 години преди Христа. Предполага се, че хората открили кулинарното му приложение едва две хиляди години по-късно. И слава богу, защото, това е може би нещото, което го прави толкова ценен. Неведнъж сме говорили за мононенаситените мастни киселини и колко полезни са те всъщност за човешкото тяло, как понижават холестерола, намаляват риска от сърдечни и други заболявания.

Зехтинът се оказва важен и в религиозен план. Той е смятан за свещен като и до днес продължава да се използва в религиозни церемонии. Наред с хляба, водата и виното, зехтинът е четвъртият от важните символи в християнството. Самият Бог казва на Мойсей, че зехтинът е свето миро за помазване.
Гълъбът донесъл именно маслинова клонка на Ной като знак за оттеглящите се води на потопа. Така маслиновото дърво се превърнало и символ на помирението на Бога с човека.

Видяно: 466 пъти

Коментари