post

Да се запасите с повече от любимите маслини е добро решение. Но забелязали ли сте, че след няколко дни престой у дома те като че ли започват да позагубват добрия си вид, аромата, а и вкуса си? Това би могло да се дължи на неправилното им съхранение, от където възниква въпроса и кои са най-добрите начини за това!
Маслините, които купувате от магазина, биха могли да се съхранят в кутийка или торбичка в хладилника, но за няколко дни. Ако искате вкусът им да се запази за по-дълго или пък да се запасите с по-голямо количество от любимия Ви сорт, то нужно ще е да предприемете други действия.

Първото ще трябва да преместите маслините в буркан. След като го напълните с маслини, можете да ги залеете със солен разтвор, както и да прибавите малко зехтин.

Чудесен вариант обаче ще бъде да ги залеете изцяло със зехтин, на който маслините реагират още по-добре! А този метод ще Ви предостави възможността да придадете на маслините и още по-наситени вкусове, добавяйки различни подправки и аромати към зехтина.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ №1
Нарежете глава лук на кръгчета и го поставете на дъното на буркан. Прибавете към него чесън на тънки филийки, лъжичка розмарин, няколко дафинови листа, настърганата кора на един лимон и маслините. Отделно смесете четири-пет супени лъжици оцет със зехтин и поучената течност добавете към маслините, докато ги покриете.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ №2
Половин литър зехтин се смесва с кафена чашка балсамов оцет. Към тях се прибавя кората на един лимон, пет сушени люти чушки и няколко разполовени скилидки чесън. Сместа се загрява в тенджера, след което се излива върху маслините в буркана. Почитателите на по-пикантната храна ще обикнат маслините, съхранявани по този начин!

ПРЕДЛОЖЕНИЕ №3
Подходяща е и маринатата, направена от две части зехтин и една част оцет, овкусени със сух босилек.
Нейна вариация е да оставите маслините в накиснати за ден във винен оцет, след което да ги отцедите и преместите в буркан със зехтин и босилек. Този вариант е предпочитан от почитателите на киселия вкус.

Сред предимствата при използването на овкусен зехтин за съхранението на маслините е, че ще можете да го използвате многократно. А също така той ще придаде страхотен аромат и на салатата Ви!

Видяно: 19347 пъти

Коментари