post

Гръцкият остров Крит е една от най-посещаваните туристически дестинации. Островът определено има с какво да предизвика интереса на хората към себе си. Една от причините със сигурност е красотата, с която го е дарила природата. Крит е място с много каньони. Един от тях обаче буди вълнение у всеки. Преминаването му със сигурност е мечта за мнозина и едно магично преживяване за онези, които са успели да се докоснат до него!

Говорим за каньона Самария. Внушителна е дори само гледката към него. А имайки предвид, че в тази част от острова няма почти никаква или минимална намеса на човешка ръка, то ще можете да се насладите на автентичния му вид, на естествената му красота!

Самария е голям проход, за мнозина е и доста страховит, поради простата причина, че е тесен, а и доста дълъг – цели 13 километра. А краят му е може би най-впечатляващ – завършва на брега на Либийско море! Разходката Ви по каньона ще е доста дълга – 13 километра не са никак малко, но пък за награда ще се насладите на наистина великолепна гледка!

Пътят Ви ще преминава през тясна и не особено лека пътека между планината и стари дървета. Началото му е платото Омалос. След четири километра обаче ще достигнете до Ксилокастро. И тук пътят свършва! От тук започва и най-невероятното приключение в живота Ви. Надморската височина ту е 1200 метра.

Планината, която се е изпречила на пътя Ви с внушителния си вид се нарича Гигилос. Вдясно и малко по-високо текат водите на извора Линосели. Според легендите Зевс обичал да слиза и да се къпе в него. Тук, с издълбани в скалата стъпала, започва и пътеката, по която ще поемете. Около час по-късно ще се озовете до извора Нерусико. На няколко пъти ще Ви се наложи да пресечете и потока на Лефка Ори.

След по-малко от два часа ще стигнете до малката църква „Свети Никола“. Тя се е сгушила насред огромни кипариси.
Четири часа след началото на приключението ще се окажете до най-интересното място по пътя, наречено Портата – най-тясната част на каньона. На нея могат да се разминат само двама души. Ширината е три метра, а височината – 300 метра и от двете страни. Ако страдате от клаустрофобия – това не е мястото за Вас!

Проходът през клисурата трае около пет-шест часа. А най-хубавото е финалът. Той докосва брега на Либийско море! Невероятно!

Видяно: 646 пъти

Коментари