post

Имайки предвид соленият им вкус и ястията, в които сте свикнали да ги използвате, то сигурно ще Ви бъде малко странно да гледате на маслините като на плодове, но е факт че те не са зеленчуци, а плодове. Това обаче надали има някакво значение за Вас, ако харесвате вкуса им и цените полезните вещества, които доставят на организма Ви. Няма човек, стараещ се да поддържа здравословен начин на живот и хранене, който да не посяга редовно към маслините.
Хората, интересуващи се от качеството на храната и продуктите, които консумират, определено не подминават маслините, а ги добавят към почти всички ястия и много салати, защото те са ценен източник на редица ползи за тялото.

На първо място, МАСЛИНИТЕ СА БОГАТИ НА МАЗНИНИ. Тези мазнини обаче са полезни за тялото Ви, защото се борят с вредния холестерол и понижават риска от почти всички сърдечно-съдови заболявания. Благодарение на антиоксидантите, съдържащи се в тях, се предотвратява окисляването на холестерола в кръвоносните съдове, което намалява значително вероятността да получите сърдечен удар.

Това обаче е само едно от полезните действия на малките плодове. Количеството мазнини в маслините карат хората, които ги консумират да се чувстват сити, приемайки по-малко количество храна. И сами можете да се досетите, че това води до понижаване на теглото. Така че – ДА, МАСЛИНИТЕ СА ВАШ СЪЮЗНИК В ДИЕТИТЕ!

Консумацията на ‪#‎маслини‬ е полезна и поради ВИСОКОТО СИ СЪДЪРЖАНИЕ НА ЖЕЛЯЗО. Известно ни е, че еритроцитите имат способността да пренасят кислород в тялото именно поради наличието на желязо. Поради тази причина то ни е изключително необходимо, а хапването на маслини е един от най-лесните и приятни начини, по които бихме могли да си го набавим.

Маслините, особено черните, съдържат в себе си голямо количество витамин Е. Усвояването му ще предпази кожата Ви от рак, а също така ще бъде и перфектното средство срещу стареене. Качествата на маслините и зехтина още от векове биват високо ценени в козметиката и ГРИЖАТА ЗА КОЖАТА. Използването на зехтин като лосион за тяло например ще я подхрани в пъти повече, отколкото би могъл да го направи и най-скъпият лосион.

ПЛОДОВЕТЕ НА МАСЛИНОВОТО ДЪРВО СА И ОБЕЗБОЛЯВАЩО СРЕДСТВО. В тях се съдържат специфични противовъзпалителни и антиоксидантни съединения, които действат като естествено болкоуспокояващо. За това да намажете със ‪#‎зехтин‬ раната си е добра идея! Антихистамините, съдържащи се в маслините, МОГАТ ДА ОБЛЕКЧАТ АЛЕРГИЧНИТЕ ПРОЯВИ.

Маслините са толкова полезни, че единствено изключителният им вкус и аромати ни пречат да ги наречем лекарство. Те са страхотна храна, която спокойно можете да консумирате, знаейки че това е не само приятно, но и полезно за Вас!

Видяно: 121 пъти

Коментари