post

Ако зададете на ботаник въпросът дали маслината е плод или зеленчук, то той ще Ви отвърне уверено, че тя определено е плод, точно както сливата и черешата. Може би соленият и леко кисел вкус на маслините Ви объркват, защото не са съвсем типични за плодовете, които познаваме, но всъщност маслината е плод. А и трябва да отбележим, че все пак те добиват този вкус след като преминат специална обработка. Въпреки това истинският им вкус е много далеч от сладък! По-скоро доста горчив.

И така, маслината е малкият горчив плод на маслиновото дърво. Класифицира се като плод по една причина. В ботаниката плодове биват наричани носещите семена структури на растенията. Зеленчуците на свой ред са всички останали структури на растението като стъбла, корен, листа. За това зелето, спанакът, картофът, морковът, ряпата например са зеленчуци, докато черешата, ябълката, прасковата са плодове. Те са семенни израстъци. И в сърцевината на маслината има костилка, от която може да израсте дърво. За това маслината се причислява към редиците на плодовете.

Както стана дума още в началото, настъпва известно объркване, когато говорим за плодове и зеленчуци. То произлиза най-вече от кулинарията. Тук много от ботаническите видове, определени като плодове, всъщност влизат в редиците на зеленчуците. Такъв е случаят както с  маслините, така например и с чушките, патладжаните, доматите. И въпреки това, че не са сладки, каквито сме свикнали да бъдат плодовете, те си остават плодове.

Звучи екстравагантно, но една салата от чушки, домати и маслини е плодова салата от гледна точка на ботаниката. В кухнята и готварските книги обаче, тези продукти ще продължават да бъдат третирани като зеленчуци най-вече заради вкусовите си качества.

Независимо от това дали са плод или зеленчук, маслините са си все вкусни и апетитни. Прекрасни са като допълнение към пикантни ястия, като финален щрих върху любимата ни пица, дори и самостоятелно поднесени като ордьовър. Дали Халкидики, Каламата, Амфиса или друга Ваша любима разновидност – те са винаги отлични на вкус, ароматни и се съчетават добре с почти всяко ястие, което приготвите у дома – и вегетарианско, и риба, и месо!

Всяко хапване е по-вкусно, когато е поднесено в компанията на няколко маслини. Така че независимо дали плод, или зеленчук, маслините винаги ще намират място на трапезата ни! Зелените ни маслини са просто превъзходни. Ето ги и тях > http://stefanika.com/olives-3/green-olives

Видяно: 29973 пъти

Коментари