post

Маслините Каламата са известни като черни маслини, макар цветът им да е по-скоро тъмно лилав, отколкото черен. Родина на тези особено характерни малки плодчета с невероятен средиземноморски вкус е Гърция. Самите маслини биват предлагани в различна форма. Можете да си ги закупите цели и да им се насладите така или пък нарязани на шайби и готови за използване при приготвянето на вкусни ястия. Всеизвестен факт е и, че най-вкусната маслинова паста става именно от маслини Каламата. Узрелите маслини от този вид обикновено биват мариновани в оцет (често пъти винен) и съхранявани в зехтин. Те са изключително богати на здравословни мазнини и съдържат естествени антиоксиданти. Високо е и нивото на натрия.

Хранителната стойност на маслини Каламата
Основно те биват предлагани в консервиран вариант, но не е рядкост предлагането им и насипно. Какво обаче ще съдържа една порция от тези маслини? В една порция от десет по-малки или осем по-едри маслини Каламата има приблизително четиридесет калории – нищо плашещо, така че спокойно една подобна порция може да влезе и в диетичния Ви хранителен режим. В същата тази порция се съдържат незначителни количества протеини, около 1,1 грама фибри и 3,6 грама мазнини.
Ако търсите продукт, който да бъде източник на калций, витамини A, C, E и K за организма Ви, то маслините Каламата биха били добър избор, особено имайки предвид и компактната форма, в която ще Ви ги предоставят. Освен това, в тях се съдържат и магнезий, калий, фосфор, както и витамини от групата B.

Съдържание на натрий
Освен всичко друго, маслините Каламата съдържат и сравнително големи количества натрий. Това се дължи в най-голяма степен на процеса на консервиране. Със същата порция от десетина маслини ще приемете и около 250 милиграма натрий. Това количество представлява около 10-15% от максималното препоръчително количество на ден. Имайки предвид за колко малка порция говорим, това не е никак малко натрий.
В заключение можем да кажем, че консумацията на маслини е изключително полезна, стига да е в умерени количества. Както с всичко друго, прекаляването и с маслините също може да има негативни последици.

Антиоксиданти и противовъзпалително действие
Каламата съдържат фенолни съединения, представляващи естествени антиоксиданти. Това са съединенията, на които се дължи и невероятният вкус на маслините. Те защитават тялото от действието на токсините и околната среда. Установено е, че едно от тези фенолни съединения има и противовъзпалително действие, така че хранителният режим, включващ редовният прием на маслини и зехтин води до намаляване риска от развиването на възпалителни процеси!

И всичко това е само в плюс към невероятния вкус на маслините Каламата!

Видяно: 6986 пъти

Коментари