post

За полезните масла, в частност зехтина, които се извличат от маслините, знаем много. Днес обаче ще отделим специално внимание на самите маслини, които са не по-малко полезни за организма. Вижте върху кои системи на тялото оказват положително влияние и при какви здравословни състояния е особено полезно да ги консумирате.

Превенция на рак
Благодарение на антиоксидантите, които се съдържат в маслините, се намалява оксидативния стрес в клетките, който пък редуцира хроничното възпаление, считащо се за основен причинител на коварното заболяване. В черните маслини се съдържа голямо количество витамин Е, който се бори активно със свободните радикали в организма.

Ползи за сърдечно-съдовата система
Същите тези оксиданти, за които споменахме малко по-нагоре, пречистват кръвоносните съдове от т.нар. холестеролни натрупвания, които биха могли да доведат до високо кръвно и инфаркт. Мононаситените мазнини пък спомагат за увеличаването на добрия холестерол и предпазват от атеросклероза.

Ползи за очите
В една чаша маслини се съдържа 10% от необходимата доза витамин А за здрави очи. Той предпазва ретината, намалява риска от заболявания, свързани с възрастта и подобрява светлочувствителността на самото око.

Ползи за стомаха и червата
Маслините подобряват перисталтиката на червата и могат да ни предпазят от рак на дебелото черво. Особено полезни са за хора, които страдат от колит, язва или гастрит.

Източник на желязо
Ако имате дефицит на желязо или дори анемия, препоръчително е да консумирате повече маслини, тъй като са богати на този толкова важен за организма елемент. Колкото повече желязо имате в организма, толкова повече се повишава енергията в тялото ви.

Редуциране на болката и възпалението
Зелените маслини и маслините сорт Каламата имат мощни антисептични и противовъзпалителни свойства, поради което значително намаляват болка и възпаление, ако имате такива.

Намаляват алергиите
Поради факта, че маслините са хипоалергени и имат противовъзпалителни свойства, намаляват симптомите при алергични реакции. Също така засилват циркулацията на кръвта и облекчават последиците от астма.

Видяно: 342 пъти

Коментари