post

След водата, зехтинът е най-почитаната течност на земята. Извоювала си е това забележително място не само с прекрасен вкус, а и със здравословни ползи – например с предпазващото сърцето и кръвоносната система действие.

В магазина ще откриете много различни видове маслиново масло. Всяко от тях има своите качества и е подходящо за определени цели. Ако обаче не познавате добре разликите между видовете зехтин, възможно е да не използвате съдържанието на бутилките по възможно най-подходящия начин.

Зехтинът „Extra Virgin“ е най-висококачественият или с други думи онзи, в който се съдържат най-много полезни хранителни вещества, витамини, полезни мастни киселини, необходими на тялото. Той се получава при първото студено пресоване на маслините и съдържа не повече от 0,8% киселинност. Това е зехтинът с най-наситен аромат и вкус. То е най-полезното маслиново масло, на което можете да се спрете.
Но не би било удачно да го използвате за пържене, печене и въобще да го подлагате на топлинна обработка, защото така то загубва полезните си свойства. Така на практика харчите доста пари за качествен зехтин, от чийто ползи в крайна сметка не се възползвате. Бутилките „Extra Virgin“ използвайте най-вече за салати, за поръсване върху студени предястия, за консервиране на маслини и други продукти. Просто гледайте да го консумирате в сурово състояние.

Зехтинът Virgin“ също е качествено маслиново масло, но с по-висока киселинност от предходния. Въпреки това той е запазил част от натуралните маслинови аромати и вкусове. Този зехтин също не е рафиниран и е полезен за тялото Ви в сурово състояние, така че по-удачно ще е да не го използвате при готвене.

Зехтин „Pure“ / „Pure Olive Oil“ е следващата вариация, която ще срещнете, и която е доста разпространена в магазините. Това масло също има своите качества, за което трябва да бъде уважаван. Той се произвежда като към рафиниран зехтин се добавя зехтин „Extra Virgin“ или „Virgin“. Съотношението рафиниран, нерафиниран зехтин най-често е 4:1. Това означава, че маслото ще има лек аромат и приятен вкус. Също така, това е и зехтинът, който би бил най-подходящ за готвене. Маслиновото масло е по-добрият избор за пържене, задушаване, печене, отколкото слънчогледовото олио и много други масла. А „Pure“ е най-подходящата му разновидност за тази цел.

ЗехтинPomace“ е рафиниран зехтин, който се извлича с помощта на разтворители и допълнителни процеси. Използва се маслиново кюспе, от което вече е било извличано масло. Този клас маслиново масло е най-ниският и е значително по-евтин от останалите, поради което  и най-често купуваният. Той може да се използва в кулинарията – най-вече за пържене и готвене, но не е най-добрият избор, който можете да направите, защото е преминал през обработка и не е онова качествено и полезно масло, с което асоциирате зехтина. Можете да го използвате и за полиране, смазване и други цели.

Видяно: 18908 пъти

Коментари