post

Истинско щастие е, че съществува такова разнообразие от сортове маслини. Доста са култивираните сортове, като значителна част от тях не са толкова известни, поради простата причина, че биват използвани предимно за екстракцията на зехтин. Днес на пазара ще откриете най-различни маслини, сред които да избирате. А ето и едни от най-популярните сортове в света:

Родините на сорта Кайотие (Cailletier) са две – Франция и Италия. Често биват предлагани и под друго име – Ний-суаз (Niçoise), идващо от името на популярна френска салата, в която основна съставка са именно маслините. Те са черни на цвят и са подходящи както за директна консумация, така и за производството на зехтин. Макар че имат доста голяма костилка, една четвърт от тяхното съдържание е именно зехтин. Вкуса на мазнината, приготвена от този сорт маслини, наподобява лешници и бадеми и е предпочитан от хората, които по принцип употребяват друг вид мазнина.

Охибланка (Hojiblanca) е друг сред най-ценните сортове маслини. Те се използват изключително в производството на зехтин. Плодовете са сравнително големи, а цветът им е виолетово-черен. Твърдата и месеста обвивка правят сорта любим на трапезата. Мазнината, направена от тези маслини, е най-предпочитаният продукт на испанския пазар. Зехтин от маслини Охибланка се изнася за повече от седемдесет страни. Той се използва при приготвянето на паста и хляб, както и за пържене.

Едни от най-обичните маслини у нас са сорт Каламата (Kalamata). Това са гръцки маслини. Когато узрее, цветът им става тъмно лилав на цвят, а плодът е месест и мек. Това са едни от най-често използваните трапезни маслини. Тяхната обработка е по-дълга от обикновеното. Тя включва и накисването им в бидон със солена вода за приблизително три месеца. Процедурата цели отстраняване на силната им горчивина. А зехтинът, произведен от маслини Каламата има дори тревист привкус.

Френският сорт Пишолин (Picholine) е доста разпространен. Подвизава се и с други имена – Fausse, Piquette и други. Онова, което ги прави толкова известни е, че именно точно този сорт бива използван като неотменна съставка в приготвянето и декорацията на едни от най-известните коктейли. Маслините са средни на големина и имат светло зелен цвят и са леко хрупкави. Вкусът им е деликатен и леко солен. Често се предлагат мариновани и консервирани. Зехтинът, приготвен от тях е леко горчив и плодов на вкус.

Маслините от сорта Агландо (Aglandau) биват отглеждани предимно в части от Франция. Големината им е средна и се отличават с плодов и леко сладникав вкус. Характерен за тях е зеленият цвят, както и трудно отделящата се костилка. Най-използвани са при поднасянето на сирена и салати, а зехтинът, произвеждан от тях е предпочитан при приготвянето на свинско месо!

Видяно: 214 пъти

Коментари