post

Едва ли има човек, който да не знае, че зехтинът е една от най-полезните храни в света. Той съдържа множество полезни макронутриенти, мастни киселини и витамини, които ни помагат да бъдем по-здрави, по-щастливи и по-активни.

Много лекари съветват да пием по една лъжичка зехтин на празен стомах сутрин. За много хора това е ежедневна рутина, без която денят им не може да стартира. А ползите от този ритуал не могат да бъдат подлагани на съмнение. Ето и някои от предимствата на това сутрин да приемаме по една лъжичка зехтин на гладно:

Заздравяваме дебелото черво
Едно от полезните свойства на зехтина е да предпазва клетките от щети, които увеличават риска от рак. Освен това, той подобрява храносмилането.

По-добра кожа, коса, нокти и кости
Категорично можем да заявим, че зехтинът може да свърши чудеса за кожата, ноктите и косата ни. Някои козметици препоръчват да се правят маски с него, но най-полезен е при директна консумация.

Прочиства черния дроб
Черният дроб прочиства нашата вътрешна система, поради което е важно да го пазим в оптимално здраве. Той също има нужда от детоксикация, което можем да направим с помощта на зехтина.

Отслабването е възможно
Зехтинът е богат на полезните мастни киселини, които ни помагат да се чувстваме сити по-дълго време. Това, разбира се, ни помага да ядем по-малко, което е важно за фигурата ни.

Предпазва сърцето
Т.нар. Средиземноморска диета ни помага да увеличим нивата на добрия холестерол. Силно участие в нея взема не само зехтинът, но и зърнените храни, зеленчуците и плодовете.

Намалява възпаленията
Възможно е да не знаете, но зехтинът има свойството да действа като ибупрофен, намалявайки възпаленията в тялото. Според направените изследвания, 3-4 супени лъжици зехтин са толкова ефективни, колкото и десет процента от една опаковка ибупрофен. Така можете да се лекувате по един далеч по-натурален и природен начин.

Видяно: 624 пъти

Коментари