post

Често на произвеждания от маслините зехтин и на полезните му свойства се обръща много по-голямо внимание, отколкото на самите маслини. Ясно е, обаче, че всички свои ценни съставки, зехтинът дължи на суровината, от която се прави – на малките маслинови плодове. Надали има човек, който не се е прехласвал поне по един вид, имайки предвид колко голямо е разнообразието.

Ето още три причини да слагате маслини на масата си всеки ден:

Ползи за здравето
Неведнъж сме споменавали колко полезни вещества съдържат маслините. Антиоксидантите, съдържащи се в плодовете, възпрепятстват окисляването на холестерола и по този начин спомагат за предпазването от сърдечно-съдови заболявания. Мононенаситените им мазнини пък допринесат за превенцията от атеросклероза. Олеиновата киселина пък води до изменения на процесите, свързани с клетъчната мембрана, резултатът от което е намаляване на кръвното налягане.
Освен за сърдечно-съдовата система, маслините са полезни и за предпазването от рак. Противовъзпалителните им свойства са профилактично средство срещу заболявания. Оксидативният стрес, водещ до генни мутации в клетките се повлиява в положителен аспект при консумирането на маслини. Черните маслини ще са и отличен източник на витамин Е, който ще спомогне неутрализирането на свободните радикали.

Ползи за фигурата и външния вид
Маслините са богати на мазнини. Те са мононенаситени и освен, че няма да развалят фигурата Ви, те всъщност ще Ви помогнат в борбата с килограмите. Няколко маслини към всяко хранене носят чувство за ситост и намаляват апетита.
Редовното консумиране на маслини ще окаже въздействие и върху външния Ви вид. Кожата Ви ще придобие по-здрав и сияен вид. Със зехтин пък можете да си направите чудесни маски за коса, с които ще я заздравите! Зехтинът е и прекрасен заместител на лосионите за тяло.

Ползи за почитателите на кулинарията
Маслините имат толкова много кулинарни приложения, че ще бъде невъзможно да обхванем всички. Първо, съществуват стотици видове маслини, всеки от които притежава уникален вкус. Той може да бъде съчетан с най-различни продукти. Маслините можете да сложите на масата просто така или да си използвате като съставка в ястията, които приготвяте. Изключително ароматен е хлябът с маслини например. Печената риба с маслини също е чудесен избор. А и всяка салата е по-вкусна с няколко маслини и зехтин!

А ето и нашите изключителни предложения от Делфи >>> http://stefanika.com/olives-3

Видяно: 12174 пъти

Коментари