post

Определено любовта на хората към маслините е доста силна, имайки предвид колко големи са площите, засадени с маслинови дървета по света. Още с преминаването на границата със съседна Гърция ще забележите как пейзажите, които ще се открият пред Вас са предимно в сребристо-зелената гама, обагрени от листата  на „вечното дърво“.

Това е дървото, раждащо може би най-почитаните и обичани плодове. Те са наистина много вкусни, при това във всяка от своите разновидности. А сега сме тъкмо в периода на беритбата им. Тя започва именно през есента!

Както знаем, маслините се разграничават основно на зелени и черни като първите обикновено се добиват при брането на все още неузрелите плодове. Именно поради тази причина и беритбата им се осъществява по-рано от тази на черните маслини.
Зелените маслини започват да се берат през септември. Изчаква се единствено да достигнат до пълния си размер, след което се берат преди да узреят. За средно узрелите маслини брането започва през октомври и началото на ноември. При тези плодове вече е започнал процеса на зреене. Те леко са променили своето оцветяване и съдържат повече от полезните мазнини, с които е известен плода.

Лъскавите черни маслини, с които сме свикнали на пазара, се берат от края на ноември чак до февруари. Това, разбира се, зависи от конкретния сорт и характерният за него период на зреене, както и от климата и условията, в които се отглежда дървото.

template_blog_facebook

Самото бране се осъществява по различни начини. Препоръчително е ръчното бране, защото така маслините запазват добрия си вид, могат да се отбират само най-качествените плодове и се съхраняват в специални кошници, в които не се смачкват от тежестта си. Но по разбираеми причини не е възможно всички маслини да бъдат набрани на ръка. За това се използват и специални машини. В някои краища в Гърция пък има специални подобни на гребени уреди, с които хората събират по-лесно реколтата. На други места из южната съседка пък се разпъват мрежи под дърветата и когато плодовете са готови сами падат, а в мрежите не се нараняват.
Но както и да бъдат набрани, маслините все са си отлични на вкус!

А всичко това ни навежда на следната мисъл – в момента сме в периода, в който се берат всички онези вкусни малки плодчета, на които ще се наслаждаваме през цялата следваща година. Доста от зелените Халкидики, отглеждани в Гърция, са вече набрани и сега започва обработката им! Съвсем скоро част от тях ще бъдат напълнени с чушка, лук, чесън, бадем и много други вкусотии и ще ни изкушават от витрините с обслужване в Кауфланд, Билла, ЦБА, Фантастико и по-добрите квартални магазинчета!

Видяно: 3586 пъти

Коментари