post

Когато дегустирате зехтин, голяма част от характеристиките на маслото се възприемат чрез обонянието. Въпреки че повечето хора се радват на зехтина, когато е в комбинация с други храни, следващите стъпки ще ви покажат как да се съсредоточите върху аромата на зехтина.

  1. Изсипете малко количество зехтин (около 1 супена лъжица) в малка стъклена (винена) чаша.

  2. Дръжте чашата с едната си ръка, а другата използвайте, за да покриете чашата, докато въртите зехтина, за да освободите аромата му.

  3. Махнете ръката си от чашата и вдишайте. Помислете дали ароматът е мек, или силен. Можете да напишете на лист описанията на ароматите, които откривате в този момент.

  4. След това трябва да се „разтвори“ маслото; това става като отпивате малко количество зехтин и заедно с това да „отпивате“ и малко въздух. Когато отпивате от зехтина и той се смеси с въздуха, това помага да се разнесе из устата и дава шанс да се насладите на всеки нюанс на вкуса само с една малка глътка зехтин.

  5. Завършете като погълнете зехтина и забележите дали той оставя жилещо усещане в гърлото ви.

Ароматът на зехтина - индикатор за качество

Всяко от горните действия фокусира вниманието ви върху положителния ефект на зехтина. Първо оценявате аромата му или с други думи: плодовитостта на маслиновите дръвчета чрез помирисване на зехтина в чашата. Когато зехтинът е в устата ви, вие допълнително оценявате аромата, както и определяте количеството горчивина по езиците си. И накрая, определяте интензивността на острота на зехтина в гърлото, докато го поглъщате.

Може би сте забелязали, че цветът на зехтина не определя неговото качество. Причината в това е, че има общоприето схващане, според което златният зехтин е мек, а тъмнозеленият е силен, но цветът не е показател нито за вкуса, нито за качеството на зехтина. Дегустацията от тъмна чаша пречи да имате предубеждения за аромата на зехтина, преди всъщност да бъде помирисан или вкусен.

И сега най-вероятно ще се запитате, как да дегустираме зехтина преди покупка? Всеки уважаващ себе си търговец и такъв, който е сигурен в качеството на продуктите, които предлага, би ви възстановил обратно заплатената сума, ако няма как да ви предложи дегустация на място в случай, че качеството, което очаквате не е това, което получавате.

БОНУС стъпка номер 6:
Ако нямате необходимото време за горните 5 стъпки, може да ни се доверите напълно, тъй като ви гарантираме, че нашето течно злато – Екстра върджин зехтин Арголис може да бъде закупен и със затворени очи. Защото качеството му никога няма да ви разочарова! :) Ето и още за него – www.stefanika.com/olive-oil/extra-virgin

Видяно: 259 пъти

Коментари