post

Ако имате градина или двор, който искате да облагородите по подобаващ начин и по щастливо стечение на обстоятелствата сте е в регион с подходящ климат и почва, маслиново дърво е предложение, което не бива да подценявате. От една страна, засаждането и отглеждането на маслини у дома ще ви даде възможност да се насладите след години на домашен продукт. От друга страна, колко от вашите близки и познати могат да се похвалят със същата култура в задния си двор? Не много, сигурни сме. Преди да сте си задали куп въпроси за това как се отглежда маслина, ние сме тук, за да ви дадем част от отговорите, които ще ви трябват.

Първа стъпка – садим!

  1. Ако живеете на място, в което лятото е горещо, а зимата е мека, то засаждането на маслиново дръвче ще се увенчае с успех;
  2. Не се притеснявайте, ако смятате, че районът е прекалено сух – това растение има покритие на листата, което го прави силно сухоустойчиво. Въпреки това, за да ражда, а не само да оцелява, е важно маслиново дръвче да се полива редовно;
  3. При избор на място за засаждане, изберете терен, до който достига пряка слънчева светлина. В противен случай растението може и да не даде очакваните от вас резултати.

15542

Вредителите и справянето с тях

Главните вредители по маслиновите дръвчета са маслиновият червей, маслиновият костилков пробивач и други неприятни насекоми (Euphyllura olivina, Zeuzera pyrina, Aspidiotus nerii, Resseliella oleisuga). Ако имате съмнение за който и да е от тях, непременно се консултирайте с агроспециалист, тъй като периодите на активност, размножаване и начините на въздействие върху дървото силно се различават при различните видове вредители. За да успеете бързо да се справите с тях, е важно не само да унищожите вече появилите се насекоми, но и оставените от тях поколения.

След всичко това е важно да кажем, че маслиново дръвче влиза в режим на плододаване едва на третата година, а чак след 10-15 години това ще се усети пълноценно. Така че, дерзайте!

Видяно: 49 пъти

Коментари