post

Маслините са сред продуктите в живота на съвременния човек, които се радват на разностранни приложения. Те са вкусни и достатъчни сами по себе си, затова често хората ги поставят на своята трапеза в чистия им вид. Освен това, тяхната хранителна стойност и богати възможности тласка кулинарните любители да ги добавят в различни рецепти, с което ястието значително се обогатява. Маслините намират мястото си и в дамската козметика, както и в направата на свежи и вкусни коктейли.

Но освен всичко това, от древни времена маслините са “натоварени” със символична стойност, която крие своя произход хиляди години назад.

Посейдон и Атина и раждането на маслиновата култура

За маслините черпим информация от древногръцката митология, в която Омир нарича зехтина “течно злато” и нарежда маслините по важност до виното и хляба. Именно Гърция е мястото, където според легендата се появява маслината, в резултат от конфликта между Посейдон – бога на морето и Атина – богинята на войната и мъдростта. Хората вярват, че след като Посейдон ударил с тризъбеца си в камъка, откъдето потекла солена вода, Атина изпратила стрелата си на същото място в земята и там поникнала маслина. Дървото било издигнато в култ от народа и неговите полезни свойства бързо спечелили уважението и респекта както на простосмъртните, така и на самия Зевс, затова и градът получил името на неговата дъщеря Атина.

Маслиново дърво

Маслиново дърво

Легендата разказва, че хората са смятали, че всички маслини в Атина са дарени от богинята, което бързо ги превръща в “стълб” на елинистичното общество. Тези почти несломими дървета са смятани за толкова ценни и важни, че ако се намерил човек, който да прояви неблагоразумието да отсече дърво, то той бил осъждан на смърт или изгнание.

Битката на Посейдон и Атина превръща маслините в символ на славата и мира. Оттогава насам от клоните на това дърво се плетат венци за прослава на победителите – в приятелски игри, в олимпийските надпревари или кръвопролитни битки. Венците от маслинови клонки били носени от богове и от височайши особи.

Какво ни казва Библията за тях?

Мотивът с маслиновите клони е заложен и в Библията, където те, освен че са едно от първи дървета, за които е писано в Светото Писание, са споменати и над 40 пъти. В свещената книга маслината е символ на възраждането, възкресението, мира и хармонията. Като доказателство за това, ще споменем за Гълъба, обитател на Ноевия ковчег, който носи в човката си именно клонче от маслиново дърво, което символизира края на Великия потоп и постигнатия мир на небесата с грешната Земя. Маслините се споменават в свещените книги на исляма и юдаизма със същата символна стойност.

Видяно: 162 пъти

Коментари