post

Всички видове маслини, особено зелените, са изключително полезни за човешкото здраве. Това се дължи най-вече на силните им антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които включват флавоноиди, феноли, терпени и антоцианини. Консумацията на зелени маслини помага за укрепване на сърдечно-съдовата система и предотвратяване на заболявания на сърцето, благодарение на мононенаситени мазнини в тях, особено олеиновата киселина, която е свързана с по-ниска смъртност от каквато и да е причина, включително сърдечно-съдова. За да сте сигурни, че купувате качествени маслини, винаги четете етикета. Там не трябва да фигурират добавени екстри като захар или изкуствени аромати.

Средиземноморските диети са богати на зелени маслини. Проучванията показват, че при хората, които следват такава диета, е значително намален рискът от развитие на сърдечни заболявания. Едно от обясненията може да бъде, че маслините са с ниско съдържание на холестерол. Друго обяснение е, че маслините са добър източник на мононенаситени мазнини, които подобряват здравето на сърцето.

Когато свободните радикали окисляват холестерола, кръвоносните съдове се увреждат и мазнините се натрупват в артериите, което може да доведе до инфаркт. Антиоксидантните хранителни вещества в зелените маслини възпрепятстват това окисляване на холестерола, като по този начин помагат за предотвратяване на сърдечни заболявания. Маслините наистина съдържат мазнини, но те са полезни, защото намаляват риска от поява на атеросклероза и повишават нивото на добрия холестерол в организма.

Други ползи от консумацията на зелени маслини

Зелените маслини имат и пробиотичен ефект. Тъй като се мариноват, за да станат по-вкусни за ядене, те притежават някои от пробиотичните качества на другите ферментирали храни. Също така, зелените маслини подобряват функцията на мозъка заради високото съдържание на витамин Е в тях. С помощта на зелени маслини можете да контролирате нивата на кръвната си захар. Консумацията на храни с високо съдържание на мононенаситени мазнини и антиоксиданти, на които зелените маслини са богати, допринасят за това.

Видяно: 86 пъти

Коментари