post

Това е въпрос, който, сигурни сме, вълнува немалко хора – особено тези от вас, които имат навика да купуват по-големи количества от този любим овкусител, за да имат винаги под ръка. И има защо. Зехтинът неслучайно е наричан “течното злато” – той се радва на изключително богата гама от вкусови и хранителни качества, някои от които са изключително полезни за човешкия организъм. Но за колко време той запазва оптималния си вид?

Ето и отговора!

  1. За разлика от редица други продукти, които използваме в ежедневието си, зехтинът се отличава с дълъг срок на годност, но това съвсем не бива да бъде причина да неглижирате начина, по който го съхранявате. Зехтинът ще бъде в оптималното си състояние средно 20 месеца, след като е бутилиран – което е наистина достатъчно дълъг период да бъде изконсумиран, преди да се “развали”. Този срок може да варира при различни производители и в зависимост от използваното стъкло е между 12 и 24 месеца. Ако зехтинът се съхранява в бидони, то срокът му на годност е около 1 година. Ако все пак у вас има съмнение дали зехтинът е годен за консумация, то помиришете го – силният му аромат ще ви каже всичко;
  2. Когато обаче говорим за полезните му свойства, а не за вкусовите качества – ситуацията е малко по-различна. Наличието на над 40 вида антиоксиданти в зехтина безспорно е една от неговите характеристики, заради която той има благоприятно въздействие върху организма ни. Изследвания показват, че след 3-тия месец на съхранение промяната е незначителна, но след 6-ия месец силата на полезните съставки намалява близо наполовина. По тази причина експертите, които се занимават с изследването ползите на зехтина, препоръчват да купуваме малки разфасовки, с консумирането на които ще приключим, преди въздухът да е унищожил полезните антиоксиданти.

olive oil Argolis

Сигурни сме, че всеки един от вас иска да се възползва от пълния срок на зехтина не само защото е полезен, но и заради сумата, която е дадена при неговото закупуване. Затова – бъдете внимателни и прецизни към начина на съхранение на този толкова любим продукт.

И тук най-вероятно ще ви зарадваме, като ви разкрием, че с цел по-пресна продукция, компанията ни НЕ зарежда своите дистрибутори с големи количества. Именно поради тази причина – по-чести доставки за по-качествен и пресен зехтин Арголис. Нашето течно злато! ❤ Всички наши видове зехтин, които предлагаме, ще откриете в нашия сайт – www.stefanika.com

Видяно: 4165 пъти

Коментари