post

Маслините са част от най-древните култури, като според различни сведения тяхното култивиране се е случило преди повече от пет хиляди години. От тогава до днес много неща са се променили, но едно нещо е константно – стремежът на човек да избира възможно най-вкусната храна за своята трапеза. Днес пазарът за хранителни стоки е повече от пренаситен и често потребителите попадат в “клопката на изобилието”, която прави правилният избор изключително труден.

В суров вид маслините имат натрапчиво горчив вкус, причина за който са олеуропеинът и фенолите. Това налага тяхната ферментация, по време на която те узряват и добиват добре познатия ни вкус. Но защо е важно да внимаваме при избора на маслини? Всички знаем, че те са изключително полезни за здравето, ако присъстват редовно в нашето меню, но това е така, само когато от тях не са извлечени техните благотворни за организма свойства.

Традиционният метод на консервиране не се е променил особено много през последните 1000 години, но са навлезли редица технологии, които “улесняват” производителите и забързват иначе бавния процес. Това, което най-често се използва, за да се ускори 3 до 6-месечният период на ферментация само във водна баня със сол, е сода каустик, която унищожава ползите на маслините.

За какво да бъдете бдителни?

  1. Перфектният външен вид често се оказва подмамлив за купувачите. Маслините, които се радват на наситен и равномерен катранено черен цвят, са във всички случаи плод на химическа обработка. При естествения процес на оцветяване тези маслини добиват кафяво-сивкав цвят отвън и доста по-светъл такъв отвътре. Нещо повече, почти невъзможно е да се получи абсолютна симетрия и хомогенно оцветяване при липса на агресивна допълнителна намеса. Различното нюансиране от страните на маслината се дължи на естествени фактори като слънчевата светлина;
  2. Друг важен белег, по който можете да разпознаете качествените маслини, е тяхната костилка. Тя също по принцип трябва да е кафява, а не черна. Черният цвят е индикация за химическа обработка;
  3. Безсолните маслини, противно на всеобщите легенди, също не са добър избор, тъй като соленият разтвор е техният естествен метод за ферментация. Ако все пак ги предпочитате така, то обезсоляването вкъщи е алтернативен вариант.

Разбира се, каквито и маслини да изберете за трапезата, важно е да бъдат от проверен търговец и да допадат на вкуса ви. Всички те са вкусни и допринасят за повишаване на добрия апетит.

Ние, Маслини Стефаника, предлагаме на своите клиенти продукти, които се отличават с прозрачен процес на обработка и доказано качество. Ако и вие търсите това за себе си и семейството си, то сте на правилното място! Нашите продукти ще откриете на витрините с обслужване в Билла, Фантастико, ЦБА, Кауфланд или в по-добрите квартални магазини. Повече за тях – в нашия сайт точно тук: www.stefanika.com

Видяно: 254 пъти

Коментари