post

Олиото, независимо колко хубаво е то, при загряване търпи сериозни промени в свойствата си. Високите температури биха могли да доведат до производство на канцерогенни вещества, които да окажат своето негативно влияние на консумиращите крайния продукт. Разбира се, няма как винаги да избегнете готвенето с олио, най-малко в случаите, в които посещавате ресторант, където невинаги ви дават информация как е приготвено конкретното ястие. Но когато избирате на какъв продукт да заложите в дома си, тогава всичко е във ваши ръце.

Какво е важно да знаем, за да подберем най-подходящото за готвене масло?

Човек лесно може да се обърка от целия поток на информация в Интернет пространството, откъдето до нас постоянно стигат нови и разностранни новини относно различни аспекти на храненето. Основното и най-важното тук е да съобразите маслото, което сте избрали за готвене, и неговата температурата на кипене с това, което предстои да направите в кухнята. Така вие си гарантирате, че максимално ще запазите целостта на продукта. Разбира се, тук има и голяма доза лична преценка, тъй като всяка мазнина има различен вкус и мирис.

Става ли зехтинът за готвене?

Много от вас сигурно са чували, че зехтинът е подходящ предимно за дресинги и салати. Оказва се обаче, че съставът му напълно позволява той да бъде използван по-активно в кухнята и то с прилична точка горене – между 165 и 190°C. Градусите изцяло зависят от зехтина, който сте закупили, и неговото качество. Доказателство за широкия диапазон на продукта спрямо неговите характеристики е Extra Virgin зехтинът, който може да се използва дори до 220°C, като в едно проучване той бива определян за едно от най-стабилните масла.

Не може да не отбележим, че също толкова добри като зехтина са маслото от авокадо, бадемовото, сусамовото и кокосовото масло, които също запазват полезните за организма свойства след термичната обработка.

Видовете маслиново масло (зехтин), които предлагаме, може да откриете в нашия сайт – Маслини Стефаника – www.stefanika.com

Видяно: 178 пъти

Коментари