post

Знаем, че маслините са вкусни и лесно се адаптират към всякакъв вид храна. Но те са нещо много повече от това – те са полезни за всички, които редовно ги консумират. А през последните две години това, което най-много ни трябва, е здрава имунна система, която може да се справи с всяко предизвикателство. Ето защо техните благотворни за организма свойства идват на помощ в борбата с вирусите през предстоящата зима. Но този път под формата на листа – един натурален лек от древността, който днес остава леко в сянката на всички възможни добавки и витамини.

Защо са полезни листата на маслината?

През годините учени нееднократно са доказвали, че мощните антиоксиданти в маслиновите листа понижават риска от потенциални животозастрашаващи заболявания като диабет, рак, инфаркт, наднормено тегло и редица други заболявания, поставящи хората в риск. Наред с това, редица проучвания показват, че комбинацията от фенолни екстракти в маслиновите листа притежава антиоксидантно и антимикробно действие. В този смисъл екстрактът от маслинови листа може да бъде безценния биоактивен източник, от който имаме нужда сега. Полифенолите в тези листа ограничават въздействието на свободните радикали, които поставят в опасност от увреждане здравите ни клетки, а олеуропеинът е мощен представител на тази група и се съдържа в големи количества в тях. Той възпира репликацията на вирусите и разрушава бактериите и този факт е потвърден от множество специалисти в областта.

Как се консумират маслиновите листа?

Маслиновият чай е лесен и бърз за приготвяне, като 20-30 листа се запарват в около 300-350 мл гореща вода. Варите го за около 10-тина минути, прецежда и изваждате листата, а когато изстине леко – готов е за пиене. Мед и лимон винаги са добра идея, дори и да ви звучи леко странно като комбинация. Чаят е подходящ за ежедневна употреба, а освен всичко останало е вкусен.

Маслиновите листа могат да бъдат ваш помощник не само срещу вируси, но и да се превърнат в редовен елемент от менюто ви, от употребата на който сами ще усетите разлика в здравословното си състояние.

Видяно: 591 пъти

Коментари