post

Ако си мислите, че отговорът на въпроса от заглавието е лесен, то следващите няколко реда със сигурност ще ви разубедят. И маслото от авокадо, и зехтинът имат своите положителни страни, които привличат привържениците им. Двата продукта обаче предизвикват чести дискусии във връзка с това кой от тях е по-полезен и може ли единият да изпревари другия с повече и по-полезни качества.

Какво да изберете?

Маслото от авокадо е продукт, който се получава от пресованите плодове на дървото авокадо, което се отглежда на много места по света – Централна Америка, Нова Зеландия, САЩ и Южна Африка. Маслото от авокадо, което може да откриете на пазара, е рафинирано или нерафинирано, като при второто се отличават естественият вкус и аромат. Продуктът може да се използва както за готвене, така и за разкрасителни цели.

Учените нееднократно потвърждават полезните свойства на маслото от авокадо, като най-вече изтъкват ниските нива на LDL (т.нар. лош) холестерол и триглицеридите.

Дотук голяма част от казаното съвпада с това, което можем да споменем за зехтина. Зехтинът се произвежда от пресовани маслини и подобно на авокадовото масло, съставът му се характеризира с много ползи за здравето, сред които понижен риск от развитие на рак, по-ниски нива на холестерол и кръвна захар.

Това ни дава право да заключим, че хранителните характеристики на авокадото и зехтина са всъщност доста сходни. Това се потвърждава и при сравнението на калории, наситени, мононенаситени и полиненаситени мазнини в една супена лъжица зехтин и масло от авокадо.

oliveoil

Още много можем да си говорим за това как всеки от двата продукта се отличава с нещо по-добро от другия, но тази непрестанна “борба за надмощие” изглежда безкрайна. И заради това въпросът “Кой от двата продукта е по-полезен?” може и да остане без отговор, ако не вземем обаче един съществен фактор – цената. Зехтинът определено многократно превъзхожда олиото от авокадо в тази насока. Цената на 1 литър течно злато от нашия Арголис е далеч по-достъпна от тази на олиото от авокадо. И предвид това, че и при двата вида ползите са много, а негативни страни няма – определено тук битката печели маслиновото масло.

Независимо какво изберете, със сигурност няма да сбъркате. Но това, за което безспорно трябва да бъдете наблюдателни, е избирането на качествен продукт и правилното му съхранение.

Видовете зехтин, които предлагаме на пазара ще откриете точно тук, в нашия сайт > www.stefanika.com

Видяно: 372 пъти

Коментари