post

Повечето производители предварително задават температура на хладилника до около 3 градуса. Според химиците, точката на замръзване на чистата олеинова киселина е около 4 градуса. Производителите на зехтин обикновено не изписват температурата на замръзване, тъй като тя е доста променлива в зависимост от сорта и зрелостта на маслините при обработката им. За разлика от свойствата на елементите или простото съединение като водата, зехтинът се състои от стотици химикали, които се променят с всяко излъчване.

Стандартният тест за определяне дали зехтинът е достатъчно устойчив на високи температури е да го поставите в ледена баня (около 0 градуса) за 5 часа. Не трябва да се образуват кристали или да става мътен.

Някои сортове маслини образуват восъци, които произвеждат дълги и тънки кристали, а други образуват восъци, които се сливат в тънки бучици или бяла утайка, която е подобна на яйчен белтък. Тогава потребителят може да си помисли, че зехтинът е пред разваляне. Тези визуални несъвършенства могат да се образуват и извън хладилника през зимата, когато зехтинът е изложен на ниски температури по време на транспортиране. Белият цвят във втвърденото масло не показва разваляне. Охлаждането или замразяването на зехтина не му вреди и той ще се върне в нормалната си консистенция, когато се затопли.

Замръзването на зехтина

Мит: Има слух, че истинският Есктра Върджин зехтин, който е поставен в малко количество и в стъклена купа в хладилника за известно време, ще стане кристален. Химически рафинираният зехтин с добавен към него Върджин зехтин би образувал коричка при замразяване.

Мит 2: Фактът, че зехтинът се втвърдява в хладилника, означава, че е наситен. Зехтинът не е наситена мазнина. Всички мазнини ще се втвърдят, ако изстинат достатъчно, независимо дали са наситени, или не. Зехтинът често се втвърдява, но не защото е наситен. Наличието на восък в зехтина не го прави наситен или нездравословен. Това просто означава, че е натурален продукт.

Разбира се, за да не изпадате в излишни експерименти и губене на време и пари, ние ще ви насочим към правилния избор в една стъпка – нашето течно злато Екстра върджин зехтин Арголис. Всичко за него виж в нашия сайт тук – www.stefanika.com

Видяно: 422 пъти

Коментари