post

Много стопани на домашни любимци често изпитват вина, че са дали допълнително парче броколи или друг зеленчук на кучето си по време на хранене. Вярно е, че трудно може да се устои на умоляващите очи. За някои храни има колебание стават ли за кучета и котки, като сред тях са маслините – иначе полезни за хората.

Могат ли кучетата да ядат маслини?

Въпреки че маслините са безопасни за ядене под формата на случайна хапка за куче, има някои недостатъци относно консумацията им от домашни любимци. Маслините обикновено имат костилки, които могат да навредят на вашето куче, ако случайно ги погълне. Те биха могли да заседнат в гърлото или да блокират дихателните пътища, което води до спешни случаи. Маслиновите костилки също могат да блокират чревния тракт, което да доведе до тежки стомашно-чревни проблеми. Ако имате куче, което обича да дъвче, то може да увреди зъбите си, ако ги забие в маслинова костилка. Ето защо маслините без костилки, особено неосолените, са най-добрият избор за него. За съжаление, консервираните маслини са опаковани в сол и високото съдържание на натрий не е безопасна опция за четириногото, защото може да се разболее сериозно.

Могат ли котките да ядат маслини?

В общи линии, маслините не са опасна храна за котките, ако се консумират в много малки количества. Все пак, съществуват някои опасения относно безопасността при котките, които ядат маслини или зехтин, защото могат да получат леко разстройство на стомаха или диария. Маслините често се пълнят с вкусни лакомства, благоприятни за човека, като синьо сирене, бадеми, чесън, колбаси и други неща, и докато чистите маслини не се считат за опасни за котките, то пълнежите им могат да бъдат. Избягвайте да давате на котката си маслини, пълнени с нещо различно от чушка или такива, които имат костилки, тъй като могат да представляват опасност от задавяне или да причинят чревна непроходимост, ако бъдат погълнати.

Видяно: 609 пъти

Коментари