post

Вече сме обсъждали предимствата на Средиземноморската диета, но днес искаме да кажем още няколко думи за нея.

Всеизвестен факт е, че нациите, които се хранят по този начин, са едни от най-здравите в световен мащаб. В техния режим влизат много морски дарове, зехтин и маслини – все храни, които се славят със своите здравословни свойства.

Знаете ли обаче, че този тип хранене се доближава и до българската традиционна кухня? Може би ще ви прозвучи странно, но всъщност тук говорим за наличието на сезонни плодове, домашен хляб, сирене, свежи подправки и други. Всъщност има 7 стълба на Средиземноморската диета и те са Подправки; Вино, вода и билков чай; Морски дарове, риба; Зехтин; Зеленчуци, семена, плодове, мед и ядки; Пълнозърнести храни и варива; Сирене и кисело мляко. Познати ли са ви? Определено това са продукти, които познаваме от най-ранно детство.

Зехтинът е основата на тази диета. Той е най-често консумираната мазнина, има благоприятно действие върху красотата и здравето и изобщо – неразделна част е от храненето на народите, част от Средиземноморския басейн.

Любопитно е, че дори Хипократ, спечелил си прозвището Баща на медицината, още преди 2400 години го прилага в лечението на над 60 заболявания.

Омега е другата ключова дума в Средиземноморската диета. Или иначе казано, в зехтина и някои ядки откриваме Омега 9, в повечето риби и морски дарове се съдържа Омега 3, а в семената и част от растителните масла има сериозно наличие на Омега 6.

Интересен факт е, че вече близо десетилетие (от 2010 година) Средиземноморската диета е част от културното наследство под егидата на ЮНЕСКО. Там са включени 7 страни и техните култури на живот и хранене – Гърция, Италия, Испания, Португалия, Кипър, Хърватска и Мароко. А още по-любопитно е, че диетата не е само храната и нейното приготвяне, а и цялостната култура на споделяне с близки, семейство и приятели.

Видяно: 367 пъти

Коментари