post

ЧАСТ 1: Подготовка на организма

Знаете ли, че можете да пречистите черния си дроб с помощта на зехтин?

Много е важно да имате предвид, че при всяко пречистване на черния дроб (особено със зехтин), човек трябва да бъде спокоен. Стресът може да предизвика спазми по време на детоксикация.

ВНИМАНИЕ! Ако за пръв път ще правите пречистване на черния дроб със зехтин, запомнете, че понякога предизвиква странни движения в дясната страна на корема или води до появата на леки спазми. Пречистването може да се повтори отново, но най-рано след две седмици.

Кога можем да започнем пречистването на черния дроб? Най-добре е процедурата да се прави през пролетта. Необходими са един или два дни от седмицата, без да се налага да напускате дома си. Например, можете да започнете вечерта и да приключите в късния следобед на следващия ден. Трябва да бъде подсигурен и свободен достъп до тоалетната.

Необходими продукти:

  1. Зехтин – препоръчваме висококачествения Екстра върджин Арголис, около 125-200 мл. Зехтинът предизвиква силно свиване на жлъчните пътища и в резултат на това се отстраняват наслагванията/шлаките.
  2. Вариант: можете да подготвите организма си седмица преди това като приготвите смес от: 500 мл зехтин, 1 ч. л. смлян пелин, горчица, чесън, жълт кантарион и карамфил. Сместа трябва да стои на тъмно място в продължение на 7 дни. Прецедете. Приемайте всеки ден.
  3. Сок от ябълки – Киселината в ябълките помага за разтварянето на образуванията в жлъчката.
  4. Сок от грейпфрут (125-200 мл.) – грейпфрутът най добре се съчетава със зехтина, което позволява и консумацията му. Ако не обичате грейпфрут, може да се комбинира с лимон или портокал.
  5. Чай със слабително действие

Освен тези хранителни продукти, също така е необходим и източник на топлина като бутилка с гореща вода, загряващо одеяло или топъл душ. Това помага против нощното гадене, което може да се появи.

ВНИМАНИЕ! Пресните и сурово изстискани сокове са по-здравословни за консумация.

Пречистване на черния дроб със зехтин

Пречистване на черния дроб със зехтин

 

ЧАСТ 2: В деня на пречистването

В деня на самото пречистване на черния дроб се допуска лека закуска и/или обяд без мазнини и белтъчини, но до 13:00-14:00 ч. Яденето и пиенето след тези часове е забранено! Разрешена е само вода.

Примери за лека храна: хляб с мед или сладко, но без масло, овесени ядки, сварени зеленчуци, печени картофи.

В деня се препоръчва да се пие около 0,5-1 л вода, както и прясно изцедени сокове от кисели плодове (ябълки и цитрусови плодове). Те ще помогнат за разтваряне на наслагванията, както и улесняват изтласкването на „камъните“ навън.

Забранени са всякакви мазнини, протеинови продукти, включително и млечни продукти, подправки и сол.

Важно е стриктно да се спазва следния график:

От 14:00 ч. до 18:00 ч. трябва хубаво да се затопли черният дроб с помощта на бутилка, пълна с топла вода или електрическо одеяло.

Преди 18 ч.: Направете си чай със слабително действие. Ще отнеме около 8 часа, докато започне да действа.

18:00 ч.: Изпийте чая. Разхождането в стаята ще помогне на чая да се задейства по-бързо. Може да затоплите тялото си и с горещ душ и да оправите леглото си.

21:30 ч.: Пригответе сок – около 100-125 мл грейпфрут и лимон. Изсипете в стъклено шише и добавете същото количество зехтин. Разклатете енергично, докато се получи еднородна смес. Сокът от грейпфрут ще придаде приемлив вкус.

22:00 ч.: Изпийте сместа бързо и легнете в леглото, тъй като съставките се разделят след известно време и може да причинят известен дискомфорт.

Препоръчва се спокойно дишане (от 4 до 6 вдишвания на минута), което подпомага процеса на очистване. Избягвайте ставането от леглото и разхождането, защото това може да предизвика повръщане. През нощта може да има и поизиви за повръщане, след употребата на това количество зехтин, но те не бива да ви притесняват.

ВАЖНО: Преди да започнете пречистването, консултирайте се с вашия лекар дали е подходящо за вашия организъм.

Видяно: 1233 пъти

Коментари