post

Традиционната Средиземноморска кухня неотдавна ни открехна не само за вкусовите, но и за оздравителните свойства на маслините, които днес доказано ни помагат с богата гама от полезни за организма вещества, от които можем да се възползваме. Те не само придават уникален вкус и вид на ястията, но едновременно с това се грижат и за редица неща в нашето тяло.

Смята се, че ако хапвате само по няколко маслини на ден, вие значително подобрявате устойчивостта на вашата имунна система, но дали е само това?

Маслините – тихият помощник срещу рака

  1. От една страна, маслините играят важна роля в превенцията срещу рака. Благодарение на високото съдържание на антиоксиданти в тях, приемът им намалява нивата на оксидативния стрес в тялото, който, както всички знаем, е сред основните причинители на злокачествени изменения в клетката. Наред с това обаче те са изключително богати и на витамин Е, който има ясно изразени противовъздействащи на свободните радикали сили;
  2. От друга страна, група от Чикагския медицински университет изследва задълбочено всеки компонент на маслините и открива, че най-голяма част е олеиновата (маслиновата) киселина, която блокира действието на онкогени, причиняващи рак. Най-силно изявено действие маслините имат при пациенти с рак на гърдата, стомаха и дебелото черво. До подобно независимо заключение преди година стигат и учени от университета в Барселона, които дори изтъкват, че най-полезна е кожата на маслиновите плодове. В тази връзка, интересен факт е, че според статистиката в Средиземноморския регион, за разлика от други места по света, процентът на жените, страдащи от рак на гърдата, е минимален.

Маслините и зехтинът в никакъв случай не могат да са самостоятелно лечение и са полезни само тогава, когато не се прекалява с тях.

Дневното меню до голяма степен определя какво ще бъде цялостното благосъстояние на организма, затова избирайте разумно. Подарете си вкус и качество в лицето на Маслини Стефаника. Нашите маслини Delphi и OlivesCalypso ви очакват на витрините с обслужване в Билла, Фантастико, ЦБА или в по-добрите квартални магазини. Повече за тях – в нашия сайт точно тук: www.stefanika.com

Видяно: 86 пъти

Коментари