post

Според ново проучване, направено във Франция, по-възрастните хора, които ежедневно консумират зехтин, могат да се предпазят от инсулт. Изследването е публикувано в онлайн брой на неврологично списание към Американската академия по неврология.

За това проучване изследователи са събрали медицинска информация на 7625 лица на възраст над 65 години в три града във Франция: Бордо, Дижон и Монпелие. Никой от участниците не е получавал инсулт до момента на изследването им.

За проучването се категоризират участниците в три групи, въз основата на консумация на зехтин: 1 група – „никаква употреба“, 2-ра група – „умерена употреба“ и 3-та група – „честа употреба“, която включва употребата на зехтин при готвене, дресинги и други ястия. Изследователите отбелязват, че участниците в изследването са използвали предимно зехтин Екстра върджин.

След 5 години се регистрират 148 случая на инсулт от изследваните лица. Резултатите показват, че потребителите, които използват често зехтин, както при готвене, така и като различни дресинги, имат 41 % по-нисък риск от инсулт в сравнение с тези, които изобщо не консумират зехтин. Резултатите са отбелязани след като се взимат предвид теглото, начинът на хранене, физическата активност и други рискови фактори. Инсултът е втората водеща причина за смърт в световен мащаб, а в САЩ всеки трети смъртен случай е причинен именно от инсулт.

16534

Изследователите препоръчват зехтина като лесен, евтин и ефективен начин срещу инсулта. Това обаче не означава, че зехтинът трябва да бъде основният източник на мазнини в храненето. По отношение на общото здравословно състояние се препоръчва консумацията на зехтин, но и на други мазнини, например полезните масла – сусамово, тиквено, гроздово и други. Изследванията показват, че хората трябва да са по-отговорни към здравето си и да се грижат за него като внимателно подбират храните, които консумират. Не е препоръчително да се прекалява с прекалено мазни храни, алкохол и тютюнопушене.

Нашият Екстра Върджин зехтин Арголис освен, че ще добави невероятен аромат на ястието, във всяка капка съдържа и доза здраве! Вече знаете къде ще го откриете: HIT Max, CBA, Фантастико, Билла и по-добрите квартални магазини!

Видяно: 61 пъти

Коментари