template_blog

Пицата безспорно е едно от любимите ястия за всеки. Обикновено я свързваме с любимите продукти, които слагаме отгоре ѝ. Забравяме, обаче, че за да бъде наистина вкусна, трябва да е добра основата ѝ, а именно – тестото. Днес сме решили да Ви разкрием тайната на най-вкусното тесто за пица, което можете да използвате и за направата на вкусен гръцки хляб с маслини.

Необходими за тестото ще Ви бъдат:
1 килограм брашно
20 грама мая
20 грама захар
50 грама зехтин Extra Virgin
450 милилитра вода
30 грама сол

Приготвяне:

За получаването на хубаво тесто ще Ви бъдат необходими качествени продукти, разбира се. Но важен е и начинът, по който ще ги използвате. Когато правите това тесто, нужно ще е да обърнете специално внимание на всеки продукт.

Задължително е да пресеете брашното, което ще използвате. Така то се обогатява с кислород. Той от своя страна пък ще спомогне за бухването. Съотношението между брашно и вода обикновено е две към едно. Тоест за един килограм брашно ще са ви необходими около 450 милилитра вода. Важно е водата да не е гореща, а топла (около 30-35°C), за да не се изгуби ефекта на маята. Солта също е много важна съставка, а най-съществен е момента, в който ще я прибавите. По принцип най-добре е солта да е последната съставка, която слагате. От значение е да се спрете и на качествен зехтин, който освен всичко ще придаде и уникален аромат!

В избрания за месене съд изсипете половината от водата, цялата мая, захарта и зехтина. Разбъркайте. Към сместа добавете брашното, след което останалата част от водата и солта. Месенето на тестото трае десетина-петнадесет минути, след което то трябва да се завие с влажна кърпа, за да не се получи коричка. Можете да го увиете и в стреч фолио.

След като тестото престои около двадесет минути, можете да го разделите на топки, които да използвате за направата на пица. Начин да оползотворите това чудесно тесто, е да го разстелете в намазана със зехтин тава, да го намажете с домашно приготвен доматен сос, да наредите парчета моцарела, да изпечете и поднесете с пресен босилек! Разбира се, можете да използвате и всички други любими продукти!

Посоченото количество на продуктите е доста голямо. То ще Ви стигне и за пица, и за вкусен гръцки хляб с маслини. След като отделите нужното Ви количество за пица, към останалата по-голяма част можете да добавите половин чаша нарязани на парченца маслини каламата. Нужно ще е да месите тестото още веднъж, да почине още десет-петнадесет минути, след което е готово за печене до златисто.

Видяно: 0 пъти